Din reţetele altora (I). Unguent din oase

Am găsit aceeaşi reţetă în două cărţi, cât se poate de diferite.

Într-o carte duhovnicească, Povestirile unui pelerin în căutarea rugăciunii neîncetate, în care sunt istorisite întâmplările unui pelerin rus de la sfârşitul secolului XIX, printre acestea este şi următoarea relatare:

(more…)

Grădina se sălbăticeşte. Spori de coada calului

În primăvara aceasta, am avut parte în grădină de un spectacol impresionant pe care îl aşteptam de mai mulţi ani. Acum câţiva ani am adus în grădină câteva fire de coada calului (Equisetum arvense), ştiind ce proprietăţi minunate are această plantă. Am aşteptat să se înmulţească, dar mai mulţi ani la rând, plantele au făcut numai tulpini sterile.

(more…)

O folosi cucul încălţări ?

În primăvara aceasta, mi-a înveselit grădina o altă plantă timpurie: ciuboţica-cucului (Primula veris). Anul trecut am adus 2 plante; în cursul anului le-am pierdut urma, dar în primăvara aceasta au reapărut şi m-au bucurat cu delicateţea lor. Am urmărit cum au ieşit primele frunze din pământ, cum au ridicat tulpini de floare şi au înflorit abundent, una dintre ele având peste 5 tulpini pline cu flori galben-aurii.

(more…)

Siropuri din plante medicinale, nefierte şi fără conservanţi

Astă-vară m-am încumetat să fac siropuri din plantele medicinale pe care le am în grădină. Unul din motive a fost şi faptul că siropurile existente pe piaţă au concentraţii extrem de mici de plante medicinale, adică de principii active; bei mai mult sirop de glucoză şi fructoză sau alţi îndulcitori şi prea puţin ceea ce ţi-ar face realmente bine la tuse. De exemplu, am găsit unul, nu foarte ieftin, care conţinea 10 ml extract de pătlagină şi restul, până la 200 ml, sirop de zahăr. Cred că trebuia să bei cel puţin 2-3 sticle ca să simţi ceva.

(more…)

Primăvara în albastru, mov şi alb

Pe măsură ce grădina îşi schimbă înfăţişarea, devenind o grădină de plante perene şi în general de plante mai sălbatice, cu tot specificul ei, în ea îşi găsesc locul tot felul de plante şi plăntuţe cărora nu le place să fie deranjate de sapă, motosapă şi cu atât mai puţin de plugul sau discul tractorului.

(more…)

Dediţeii – nişte plante pe care nu ai cum să nu le îndrăgeşti

Mi-am dorit dediţei (Pulsatilla montana) în grădină, nu neapărat ca plantă medicinală, mai mult de frumuseţe. Acum 2 ani am găsit un site care vinde, printre multe alte plante, dediţei. Am cumpărat două fire, unul mov şi unul roz – cel mov este cel care se întâlneşte în natură, cel roz este un hibrid. Ţinând cont că dediţeii înfloresc primăvara devreme, când i-am cumpărat anul trecut, le trecuse floarea şi aveau deja fruct. Nu i-am văzut înfloriţi.

(more…)

Leurda din grădina mea

Când am început grădina de plante medicinale, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să caut în magazine seminţe de diverse plante medicinale pe care aş fi vrut să le am. Astfel, am luat la început seminţe de salvie, isop, cimbru medicinal, anghinare etc. Scotocind prin magazinele şi site-urile de seminţe, am găsit la un moment dat seminţe de leurdă (Allium ursinum) şi m-am bucurat foarte mult cunoscând calităţile deosebite ale acestei plante.

(more…)

Poza lunii martie

Fiecare lună are frumuseţile ei cu care ne încântă !

(more…)

De unde cumpăr plante ?

Primul meu furnizor a fost domnul Puiu Constantin, sau mai bine zis pepiniera Grădina Verde. Mi-a făcut plăcere să cumpăr de la acest domn, tot ce-am cumpărat de la el a fost material biologic de bună calitate, toate plantele mi s-au prins, doar cu mestecenii a fost mai greu, dar nu din cauza lui, ci fiindcă mestecenii sunt pretenţioşi. Şi a durat până mi-am dat seama că au tot felul de dichisuri. Trebuie udaţi abundent după plantare, trebuie plantaţi foarte timpuriu în primăvară, dar este de preferat în toamnă, şi tot aşa.

(more…)

Cu ce am început grădina ?

La început, nici nu mi-a trecut prin cap că voi ajunge unde sunt astăzi. Poate dacă mi-ar fi spus cineva, aş fi râs. Am plecat aşa, puţin cam într-o doară, cu o idee fixă să am cătină în grădină, să nu mai fiu nevoit să fug până la poalele munţilor după ea. Începusem deja să cumpăr cătină din piaţă şi să prepar sirop nefiert cu miere. Vroiam să nu mai cumpăr, să am o sursă sigură şi să pot prepara cantităţi cât mai mari.

(more…)